Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

ΗΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΎ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
    
Ο Χριστιανισμός είναι βασικός παράγοντας  πολιτισμού γιατί:
1)Είναι η κινητήριος δύναμη της ζωγραφικής, εμπνέοντας  για δημιουργία τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον Λεονάρδο ντα Βίντσι, τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Πανσέληνο κ.λ.π

2)Στην αρχιτεκτονική δημιουργώντας θαυμάσια οικοδομήματα όπως την Αγία Σοφία, τον Άγιο Πέτρο της Ρώμης, την Νότρ Νταμ των Παρισίων κ.λ.π.

3)Στη μουσική εμπνέοντας τις συνθέσεις των Μπάχ, Μπετόβεν, Ρωμανού του Μελωδού κ.λ.π.

4)Επέδρασε θετικά στην ποίηση και στην λογοτεχνία, όπως στα έργα των  Ν. Καζαντζάκη, Ντοστογιέφσκι, του Γρηγορίου του Θεολόγου, Παπαδιαμάντη, Ελύτη, Σεφέρη, Κ. Παλαμά, Κ. Βάρναλη, Σικελιανού, Βερίτη , Κόντογλου, Μωραϊτίδη κ.ά

5) Ανέπτυξε Φιλοσοφία και διεφύλαξε τα έργα των αρχαίων  φιλοσόφων στα μοναστήρια κατά την τουρκοκρατία και δημιούργησε φιλοσοφική σκέψη και βοήθησε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας.

6)Από χριστιανική επίδραση  αναπτύχθηκε η μικροτεχνία, η σμαλτουργία η μικρογραφία η ξυλογλυπτική, η χρυσοχοΐα κ.λ.π.

7)Επηρέασε θετικά στην διαμόρφωση δημοκρατικών πολιτευμάτων και απόψεων στην κοινωνία.

8)Καλλιέργησε την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, εθνών και φυλών, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τον πλούτο την κοινωνική θέση, το φύλο και το χρώμα.

9)Καλλιέργησε την κοινωνική πρόνοια, ιδρύοντας νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, αποστολές ασθενών στο εξωτερικό, μαθαίνοντας επαγγέλματα σε άπορους νέους κ.ά
10)Συνέβαλε ουσιαστικά στον πολιτισμό, αποκρούοντας βαρβάρους λαούς, Μογγόλους και Τούρκους από την Ευρώπη ή βοηθώντας στην αποτίναξη ζυγών δουλείας ή εκπολιτίζοντας λαούς π.χ  τους Σλάβους, Ρώσους κ.λ.π.

11)Καλλιέργησε υψηλή ηθική στους ανθρώπους διδάσκοντας την αγάπη, την αγνότητα, τη δικαιοσύνη, τη συγχωρητικότητα, την αλληλοβοήθεια, τη θυσία για τους άλλους ακόμα και για τους εχθρούς κ.λ.π.

12)Βοήθησε στην εμπέδωση της ειρήνης και τη κοινωνικής δικαιοσύνης στους λαούς.

13)Η σημαντικότερη ένδειξη της συμβολής του Χριστιανισμού στον πολιτισμό είναι ότι τα πιο πολιτισμένα κράτη στον κόσμο είναι τα χριστιανικά και οι λιγότερο βάρβαρες κοινωνίες οι χριστιανικές. Το αν και σ’ αυτά υπάρχει ακόμα έντονη η παρουσία κάθε μορφής κακού, οφείλεται στο ότι δεν εφαρμόζουν πλήρως τα χριστιανικά διδάγματα και στο ότι ο άνθρωπος ακόμα και ο άγιος δεν μπορεί λόγω της φύσης του να είναι αλάθητος-αναμάρτητος.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ  Μ.Α., Ph.D.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου