Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

"Είναι Άθεος ο Ν. Καζαντζάκης;"








ΕΥΤΥΧΙΟΣ Σ. ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ

Είναι Άθεος ο Ν. Καζαντζάκης;

Η Κριτική της Θρησκείας στο Έργο του

Αθήνα 2007


Τό βιβλίο αυτό είναι μια εμπεριστατωμένη έρευνα για το πολύπλοκο και αντιφατικό θέμα της σχέσης του Καζαντζάκη με τη θρησκεία.
Αναλύει τους ύμνους, αλλά και τις επιφυλάξεις και ύβρεις του Καζαντζάκη για το Θεό, το Χριστό, τον κλήρο και το μοναχισμό, κυρίως της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ασκεί κριτική.

Ενημερώνει για τη σχέση των ιδεών του με την Ορθόδοξη Παράδοση και τους Πατέρες της Εκκλησίας, την αρχαιοελληνική σκέψη, τις αιρέσεις, τον Ιουδαϊσμό, Μωαμεθανισμό, Βουδισμό, Ινδουισμό, Κομφουκιανισμό, Ταοϊσμό, Μαρξισμό, Λενινισμό, Φροϋδισμό, Δαρβινισμό, Νιτσεϊσμό, Μπερξονισμό κ.λπ.

Καταδεικνύει αν είχε κλίση, προσωπικό ενδιαφέρον ή απέχθεια στον Ορθόδοξο μοναχισμό.
Επιχειρηματολογεί στο αν αφορίσθηκε από την Ορθόδοξη ή την Καθολική Εκκλησία, αν τελέσθηκε η κηδεία του, αν το επιτάφιο επίγραμμα είναι δικό του και τι πραγματικά εννοεί.
Τέλος, παρουσιάζει τον προβληματισμό για τη σεξουαλική συμπεριφορά του Καζαντζάκη και επιχειρεί ερμηνείες.

ISBN: 978-960-631-533-6



Ο Ευτύχιος Καλογεράκης  είναι Σχολικός Σύμβουλος Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, υπ. Διδάκτορας της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας του Πανεπιστημίου Αθηνών,με Master στο έργο του Ν. Καζαντζάκη.Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία - Κοινωνιολογία της Θρησκείας και τη Θρησκειολογία.Τελείωσε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σπούδασε Παιδαγωγικά στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Παρακολούθησε Συνέδρια και Σεμινάρια και εισηγήθηκε θέματα Εκπαιδευτικά, Θεολογικά, Διδακτικής και Παιδαγωγικής.Υπηρέτησε ως Ανθυπολοχαγός (Τ.Θ.) στον Ελληνικό Στρατό.Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο Κρήτης.Είναι νυμφευμένος με την Οφθαλμίατρο Χαριτοπούλου Γεωργία και έχουν τέσσερα παιδιά.



1 σχόλιο:

  1. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο erevnitis@yahoo.com. Είμαι χριστιανικό βιβλιοπωλείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή